Svenska Kvinnliga Höjdhoppare Under 2000-Talet

post thumb
Kvinnliga Höjdhoppare
Av Janne/ 24 Jan 2022

Svenska Kvinnliga Höjdhoppare Under 2000-Talet

Det började med att Patrik Sjöberg slog världsrekord och hoppade 2.42 meter inne på Stockholm Stadion 1987. Med en snöbollsliknande effekt har sedan svensk friidrott förgyllts av framgångsrika kvinnliga höjdhoppare i en jämn och strid ström. Först ut var Kajsa Bergqvist vars världsrekord, inomhus 2006, på 2.08 meter fortfarande står sig. Med otaliga OS, VM och EM medaljer är hon en friidrottsikon och förebild inte bara inom höjdhopp.

Höjdhoppets Nästa OS-Talang

Höjdhopp i Sverige fick en riktig skjuts framåt i antalet utövare och följaktligen kunde fler duktiga talanger identifieras och utvecklas under 2000-talet. Kajsa Bergqvist följdes av flera duktiga svenska kvinnliga höjdhoppare däribland Emma Green, Carolina Klüft, Erika Kinsey, Ebba Jungmark, Sofie Skoog, Bianca Salming och senast Maja Nilsson. Höjdhopp gick från att vara en glad amatörsport för tjejer i skolan till specialiserad elitidrott. Alla med sikte på att någon gång få en olympisk medalj.

Med nästa OS i sikte tar SOK varje år ut de mest lovande talangerna inför nästa sommar-OS. De stöds ekonomiskt för att kunna göra en hundraprocentig satsning oavsett typ av sport och privat ekonomi. I höjdhopp blev Maja Nilsson uttagen till Topp och Talang 2022 tillsammans med friidrottarna Ragnar Carlsson och Carl Bengtström.

Försörjningsmöjligheter För Kvinnliga Höjdhoppare

Att livnära sig som friidrottare, och i synnerhet som höjdhoppare, är svårt. Kvinnliga idrottare tävlar sällan om samma prispengar som sina manliga motsvarigheter. Reklamuppdrag och sponsorer är viktiga komponenter och till det krävs bra råd och hjälp från tränare, managers och familj. Skador och rehabilitering kan göra resan långsammare och mentalt påfrestande. Många behöver ha vanliga jobb vid sidan av och motivationen och målinriktningen behöver vara på topp för att nå hela vägen.

Precis som Stenmark, och många elitidrottare med honom, valde Kajsa Bergqvist att spendera sina toppår som boende i Monaco. Att se över sitt idrottade som en affärsverksamhet blir allt viktigare om man vill kunna ekonomiskt pensionera sig när man väl slutar. För att inte vara beroende om börsens silverpris går upp eller ner tar många professionell hjälp och gör investeringar och säkrar sin framtida ekonomi.

Är Maja Nilsson Nästa Kajsa Bergqvist?

Med medaljer från flera internationella ungdoms- och U23-mästerskap är Maja Nilsson redan en av de största talanger av kvinnliga höjdhoppare som Sverige har haft genom tiderna. Som junior är det bara Carolina Klüft som varit bättre. Efter att ha brottats med skador är hon nu äntligen tillbaka. Bakom Maja Nilsson finns tränaren och coachen Yannick Tregaro, som också tränade Kajsa Bergkvist.

Med Motalas egen höjdhoppsdrottning i spetsen ser svensk höjdhoppnings framtid ser ljus ut. Unga tjejer har en ny idol och förebild och den stora interessevågen för friidrott kommer med all säkerhet hålla i sig.