Hoppa till innehåll

Höjdhopp Sverige

Sveriges framgångar inom höjdhopp

När det gäller höjdhopp Sverige har vi haft en hel del framgångar inom just den friidrottsgrenen och det är inte bara världsrekordstagaren Kajsa Bergqvist som satt Sverige på kartan inom höjdhopp. Ett annat höjdhopp Sverige rekord kan vi tacka Patrik Sjöberg för eftersom han både har det europeiska och svenska rekordet i höjdhopp som ligger på 2,42 meter. Han är världens tredje bästa höjdhoppare genom tiderna – efter Mutaz Essa Barshim och Javier Sotomayor. Rekordet tog Patrik år 1987 när han var 22 år gammal under DN-galan i Stockholm vilket blev dåtidens världsrekord.

Det är inte bara Patrik Sjöberg som hjälpt Sverige till framgång inom höjdhopp utan vi har även namn som Stefan Holm och Emma Green och vi ska inte heller glömma Carolina Klüft som tagit medaljer i sjukamp – där höjdhoppning är en gren.

tecknad höjdhoppare gör en flopp

Framgångsrika kvinnliga höjdhoppare i Sverige

Det finns många framgångsrika svenska kvinnor inom höjdhopp. Kajsa Bergqvist är förstås den bästa inom höjdhopp Sverige damer men hon är inte den enda som är duktig. Emma Green är en annan framgångsrik kvinnlig höjdhoppare.

Emma Green tog under sin karriär fyra medaljer under VM och EM. I VM 2005 i Helsingfors tog hon brons. Vid EM i Barcelona 2010 tog hon silver och vid EM 2012 i Helsingfors tog hon brons igen. Den sista medaljen i ett EM tog hon 2013 i Göteborg – även då ett brons.

vem är Sveriges bästa höjdhoppare?

Det går ju inte att prata om svensk höjdhoppning utan att utnämna Sveriges bästa höjdhoppare. Vi har redan nämnt både den bästa mannen och kvinnan tidigare i artikeln – alltså Patrik Sjöberg och Kajsa Bergqvist. Det är helt klart de som sticker ut.

Guldmedalj för vinnare i höjdhopp

Kajsa Bergqvist är fortfarande innehavare av världsrekordet för höjdhopp inomhus på 2,08 meter – ett rekord hon satte år 2004. Patrik Sjöberg är tredje bästa mannen i världen och han har innehaft världsrekordet i höjdhopp tidigare. Han vann dessutom åtta SM-guld – sju av dem togs i rad mellan 1981 och 1987.

Fakta om Svenskt Höjdhopp idag

Kajsa Bergqvists höjdhopp Sverige rekord står alltså fortfarande kvar – men hur ser höjdhopp ut i Sverige idag? Har vi några lovande talanger? Faktum är att en ung kille tog hem SM-guldet 2020 – Melwin Lycke Holm var bara 15 år och hoppade 2,17 meter. Han är den yngste SM-guldvinnaren i höjdhopp för herrar genom tiderna och någon vi troligtvis kommer att se mer av i framtiden.

SM-guldet för damer gick år 2020 till Erika Kinsey som hoppade 1,88 meter – fyra cm lägre än hennes årsbästa som också var Sveriges årsbästa 2020. Hennes personbästa är 1,97 meter och även hon är en lovande talang för Sverige inom höjdhopp. Vid flera stora evenemang har hon tyvärr blivit utslagen i kvalet och de gånger hon kvalificerat sig har hon inte tagit någon medalj.