Hoppa till innehåll

Kajsa Bergqvist

Svenska höjdhopperskan Kajsa Bergqvist

Kajsa Bergqvist är en mycket populär, svensk före detta höjdhoppare som blev den första svenska kvinnan att hoppa över två meter. Förutom att ta medaljer i höjdhopp har hon även varit föreläsare, Unicef-ambassadör och expertkommentator på Sveriges Television. Svenska folket är speciellt stolta över Kajsa Bergqvist världsrekord i höjdhopp inomhus med en höjd på hela 2,08 meter. Hon har också tilldelats Stora grabbars och tjejers märke år 1998 – ett hederstecken för framgångsrika sportutövare. Kajsa föddes år 1976 i Sollentuna och började träna friidrott som tioåring. Från 15 års-åldern lades fokus på höjdhopp – som hon tyckte var roligast och även var bäst på.

Kajsa var aktiv inom höjdhopp fram till i januari 2008 då hon valde att avsluta sin karriär. Innan dess hade hon haft många skador vilket påverkade henne såväl fysiskt som psykiskt.

tecknad höjdhoppare och OS ringar i svartvitt

Kajsa Bergqvists karriär

Kajsa hade en mycket framgångsrik karriär inom höjdhopp där hon kammade hem flera medaljer. När det kommer till Kajsa Bergqvist högsta hopp är det världsrekordet på 2,08 meter – hoppet gjordes på höjdhoppargalan 2004 i Arnstadt.

Utomhusrekordet för Kajsa ligger på 2,06 meter vilket är 3 centimeter kortare än världsrekordet för höjdhopp utomhus. Hon har flera gånger försökt nå 2,10 meter men lyckades aldrig. Kajsas hälsena slets av under en tävling i Båstad 2004 vilket gjorde att hon missade OS i Aten det året. Året därefter tog hon dock VM-guld i Helsingfors.

Kajsa Bergqvist medaljer

Under sin höjdhoppskarriär tog Kajsa hem många medaljer – hon har bland annat tagit guld både i EM och VM. Det blev tyvärr aldrig något Kajsa Bergqvist OS guld men hon kammade hem brons i OS i Sydney år 2000.

Närbild på guldmedalj

När det kommer till höjdhopp Sverige är det svårt att inte nämna Kajsa med tanke på hennes världsrekord och hennes vinster i flera stora evenemang. Hon har dessutom tagit nio SM-guld och tre SM-silver under sin karriär. År 2006 tog hon både SM-guld och EM-brons – vilket var de sista medaljerna hon tog i sin karriär.

Vem är Kajsa Bergqvist?

Kajsa föddes 1976 och växte upp med sina föräldrar och sin äldre bror i Sollentuna. Från år 2001 till 2008 bodde Kajsa i Monaco – vilket var vid tidpunkten för Kajsa Bergqvist världsrekord. Kajsa har varit gift två gånger – en gång med regissören Måns Herngren och en gång med Hanna Hanve. Hon var även sambo med flickvännen Kristina från år 2011 till 2014.

Utöver friidrotten är Kajsa utbildad sommelier och hade ett tag ett företag som importerade viner. Sedan 2005 är hon ambassadör för Unicef och även för IAAF. Hon har också verkat som föreläsare och som expertkommentator i TV. Med andra ord har Kajsa haft mycket att göra i karriären även efter att hon slutade med höjdhopp.