De mest minnesvärda gulden i höjdhopp i OS

post thumb
Höjdhopp I OS
Av Janne/ 25 Jul 2023

De mest minnesvärda gulden i höjdhopp i OS

De flesta som såg de olympiska spelen i Tokyo minns säkert den otroliga avslutningen i höjdhoppsfinalen. Man kan definitivt säga att det blev ett minnesvärt höjdhopp i OS. Det var en magisk final där två tävlande fick dela på guldet. Det är dessutom något som är väldigt ovanligt under de olympiska spelen.

Båda guldmedaljörerna var skadeföljda

I centrum av höjdhopp i OS 2021 stod två stycken höjdhoppare. Mutaz Essa Barshim och Gianmarco Tamberi hade båda brottas med skador en längre tid. De båda hopparna är dessutom mycket goda vänner.

Under finalen var det hela sju stycken hoppare som tog sig över 2,33. Det är något som aldrig tidigare har hänt i ett OS. Sedan var det tre av hopparna som klarade 2,37. Ingen av dem lyckades klara 2,39.

En av de tävlande hade två rivningar

Av de hopparna som var kvar hade belarusiska Maksim Nedasekau redan två rivningar. Det betydde att han hamnade på en tredje plats. Det innebar också att det skulle bli en omhoppning mellan de två kvarvarande tävlande. Det var alltså italienaren Gianmarco Tamberi och Mutaz Essa Barshim från Qatar.

Höjdhopparna som bestämde sig för att dela på guldet i höjdhopp i OS

Finalen gick dock inte som förväntat. När de båda hopparna hade diskuterat en kort stund bestämde de sig alltså för att dela på guldet. De avslutade tävlingen genom att förenas i en glädjefylld kram. Det var också glädjande för alla som ville rätta sina spelkuponger och hade bettat på någon av de två hopparna. De ska sedan ha uttalat sig och sa att de båda visste exakt hur de ville göra.

Båda hopparna kämpade sig tillbaka

Båda hopparna gjorde otroliga comebacker. Barshim hade året innan skadat sin fot så illa att man först trodde att karriären var över. Tamberi hade i sin tur slitit av hälsenan under det föregående OS i Rio. De har under alla tävlingar blivit väldigt goda vänner och träffas även privat när de har möjlighet.

En riktig solskenshistoria

Italienaren Tamberi var en av dem som inte kunde tro sina ögon när det var klart att han skulle vara med och dela guldet. Han hade till och med sitt gamla gips från sin skada. Publiken fick se spektakulära scener där han grät och jublade på samma gång.

Inför OS i Brasilien hade flera sagt till Tamberi att han kanske aldrig skulle hoppa igen. Fyra år senare blir han alltså olympisk mästare i höjdhopp i OS. Även Barshim fick sin efterlängtade guldmedalj efter att ha slutat trea och tvåa i föregående OS. Tillsammans skrev de en historia som kommer att stå med i historieböckerna.

Kommer vi få ett lika rafflande höjdhopp i OS 2024?

Det är snart dags för ett nytt OS. Denna gång kommer det att gå i Paris med start den 26 juli. Dock är det ännu oklart vilka höjdhoppare som kommer att komma till start. Vi hoppas nu att vi får en lika rafflande tävling i höjdhopp i OS som år 2021.